maanantai 11. tammikuuta 2016

Tarinaa Tel Avivista


Bat Yam biitsi



Israeliin pääsee nykyään käteväsi Finnairin suorilla lennoilla ja ihan hyvään hintakin jos varaa hyvissä ajoin.

Halvemmalla pääsee mm.turkkilainen Pegasus,Ukraina International Airways ja tietty tarjoukset esim Turkish Airways,Swiss,Air Baltic ym.
Näissä tietysti joutuu konetta vaihtamaan ja aikaa tappamaan välilasku kentillä.

Yksi vaihtoehto on lentää Tukholmasta Norweigianin suorilla lennoilla, voi olla hyvinkin edullisia vaihtoehtoja Tukholmasta.
Ja jos aikaa on ja haluaa löytää sen halvimman vaihtoehdon ja matkalla samalla myös Puolassa niin Wizzair lentää suoraan Varsovasta ja Katowicestä Tel Aviviin.



Ukraina International

Suomenpassilla Israelista saa maahantullessa 3 kk oleskeluluvan turistille. Varsinkin halvimmat lennot saapuvat Ben Gurionin kentälle joskus aamuyöllä.

Tällöin vaihtoehdot päästä kentältä Tel Aviviin ovat juna tai taksi. Juna kulkee tunnin välein yöllä Tel Aviviin Savidor asemalle paitsi shabbatina ja juutalaisten juhlapyhinä.
 Juna maksaa 16 shekeliä yhteen suuntaan. Savidor asemalta kävelee biitsille noin tunnissa mutta takseja löytyy,bussit Savidorista ympäri Tel Avivia kulkee kello kuudesta aamulla aina puoleen yöhön saakka. Bussi nro 18 kulkee biitsille. Samoin sherut pikkubussit. Paikallisbussilippu maksaa 6,90 shekeliä.
Taksi Tel Aviviin maksaa 150 shekeliä Ben Gurionista.

Jerusalemiin ja Haifaan pääsee myös Junalla lentokentältä tai sherut pikkubussilla.

Eilatiin pääsee helpoiten lentämällä Tel Avivista Arkia sekä Israir lentoyhtiöllä,Arkian lennot meno-paluu jouluna 2015 oli 80 €.

Tel Avivin keskusbussiasemalta pääsee Eilatiin Egged bussifirman busseilla,halvempi vaihtoehto kuin lentäminen mutta matka kestää sen 5 tuntia. Ja autoissa ei ole wifiä tai välttämättä edes vessaa. Ja kannattaa varautua että bussit ovat täynnä kulkijaa.

Tel Avivin bussiasemalle kannattaa varata aikaa että löytää oikean laiturin, Eilatin autot lähtee yläkerrasta. Paikka näyttää muutenkin ulospäin kuin neukkujen tekemällä betoni hirvitykseltä ja sisältä kuin valtava basaari kaikkea löytyy!

Tel Aviv on kaupunkina mukava jos tykkää rantaelämästä yhdistettynä urbaaniin menoon Cityssä. Hiekkarantaa on 10 km.



Kaupungista löytyy lukemattomia ruokapaikkoja jokaiseen makuun. Street foodin ykkönen on Shawarma se on varma! Pita leivän sisään voidaan Shawarmassa käyttää kanaa,lammasta ja nautaa, perinteisiä lisukkeita on hummus ja tahini täyte.

Israealissa on myös paljon pieniä leipomoita joista voi ostaa vaikka lounaaksi borekas piirakoita.
Borekas on voitaikinasta leivottu pieni piirakka jossa voi olla maita tai suolainen täyte. Paikallisten suosikki on juusto täyte,borekaksen kaverina nautitaan usein myös keitetty kananmuna.
Rannan myötäisenä pari korttelia rannalta kulkevan Ben Yehuda kadun varrella on monia hyviä ruokapaikkoja mm.erinomainen thaikku rafla sekä suositeltava meksikolainen jos vaikka tequila hammasta alkaa kolottamaan.


Edullinen hyvä lounas buffa löytyy Shuk Ha Carmel torin toisesta päästä,paikallista ruokaa jota paikalliset syö,nam nam!
Kalaa tietysti meren äärelle kannattaa maistaa,vaikka Saint Peters kalaa, taisi olla sama jota Jesse käytti aikoinaan kun Genesaretinjärven cateringiä pyöritti.


Carmel torin laitamilla


Tel Avivin majoituspaikat ovat erittäin monenkirjavat,löytyy viiden tähden Hiltonista paskaiseen hotelliin.
Isreal ei hintatasoltaan ole mikään edullinen kohde verrattuna muihin Välimeren kohteisiin tai  kamelinkouluttajien Egyptiin.
Huippu hotellit on huippu hinnoissa ja 100 € yö maksava hotelli saattaa päästä Sokos hotellien tasolle...ehkä.
Norjan kokki on viimeisen 3 vuoden aikana reissatessaan käyttänyt Airbnb.com sivustoa, josta voi kätevästi vuokrata lomahuoneiston,ja ainakin Israelissa hinta-laatusuhde on huomattavasti parempi verrattuna hotelleihin.

Pääsääntöisesti yksityisiltä vuokraaminen mennyt kivuttomasti, Israelissa asuu paljon venäläisiä ja heiltä loma-asuntoa vuokratessa kannattaa varautua kieli ongelmiin sekä venäläiseen siivous stantardiin.

Tel Avivin ympäristössä on mielenkiintoisia päiväreissukohteita kun rannalla nahanpoltto alkaa kyllästyttämään Carmel ulkoilmatorin itämainen tunnelma koettu.

Jaffa tietysti, jossa jo Jeesuksen aikaan meno oli melkoista. Löytyy satamaa jossa voi hypätä turistirysä veneeseen tai sit vaan chillata vanhoihin satamavarastoihin remontoiduissa ravintoloissa. Vanhaa kaupunkia kirkkoineen sekä loistava kirpputori,jonka keskellä pieni baari...keidas janoiselle himoshoppaajalle...

Jaffan väestö on pääosiltaan arabeja joten sieltä löytää vahvaa kahvia sekä vesipiippuja. Tel Avivista Jaffaan voi kävellä rantapromenadia tai ottaa bussin nro 10


Jaffa



Mukava paikka on myös Bat Yam joka on Jaffasta seuraava pitäjä etelän suuntaan. Jos omaa vahvat jalat ja hyvät sandaalit voi Jaffan satamasta kävellä rantoja pitkin aina Bat Yamin rantapromenadille.
Väliin mahtuu yksi mielestäni parhaista biitseistä.Kävellessä rantoja pitkin kannattaa muistaa vuorovesi ettei tennissukat kastu!

Mutta paikallisbussilla pääsee myös hyvin numerot 18 ja 10 sahaavat eestaas!
Bat Yamin rantabulevardi remontoitiin pari vuotta sitten ja on oikein mukava paikka istuimella ja vaikka lukea kirjaa...tai juoda olutta miksei jopa viiniäkin.

Bat Yamista löytyy myös runsaasti ruokapaikkoja mainittakaanko georgialainen ruokapaikka sekä tšekkiläinen baari Little Prague.


Georgialaista tarjolla!



Rantabulevardilla sijaitsee Norjan kokin suosima pubi. Kylmä Tuborg 0,5 l lähtee 13 shekelillä mikä tekee noin 3€. Eikä tarvi ruotsalaisten turistien molotusta kuunnella vaan selvää hebreaa!


Pubi!


Paljon Bat Yamista etelämmäksi ei kannata rantoja pitkin kävellä ettei joudu Hamasin vieraaksi Gazan kaistaleelle.




Toiseen suuntaan eli pohjoiseen mentäessä tulee vastaan isot hotellit Sheraton,Hilton ym. sekä huvivenesatama jonka vieressä on yleinen uimala. Sitten tulee Tel Aviv Port joka siis joskus on ollut oikea laivasatama nyt makasiinit muutettu shoppailu ja ruokailu käyttöön,mukava paikka jossa vasta remontoitu puinen promenadi.




Haifaan päin mennessä löytyy Herzlia jonne Tel Avivista päässee junalla ja paikallisbussilla noin puolessa tunnissa. Herzlia on Israelin Kauniainen,jossa rikkaat ja kuuluisat asuvat.

Herzlia satama

Herzliasta löytyy todella iso huvivene satama kompleksi jossa ostoskeskus, uimaranta sekä Ritz Carlton hotelli.
Täältä löytyy nähtävää ja tekemistä päiväksi ja Herzlian purjehdus-seuran terassilla on kylmän puutteiden Gold Starin seuraksi saatavilla maukasta vuohenjuusto&hunaja pitsaa!


fantastico!

On Tel Avivissa varmaan jotain museoita ja taidenäyttelyitäkin mutta ne jätän muille kerrottavaksi.

Shalom eli terve!






                                             http://www.clixsense.com/?8541176













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti